background

Medelsvenskens arkiv

Bokförlaget Faethon 2017

Försov mig. Sjuk. Illamående. Uteblev. Kräk­sjuk. Tog permis. Var vänlig och ring in till oss på kontoret då du inte behagat dyka upp i fredags. Tillsägelser. Varningar. Kallelser till lämplighets­prövningar. Kallelser till läkarundersökningar. Broschyren »Om psykologiska prov«. Läkarjournaler. Bor ensam, sluten, försiktig i kontakten.

Under ett dygn på Bonniers Konsthall skriver Fabian Kastner denna bok utifrån ett märkligt fynd i Riksarkivets samlingar. Resultatet är en tragikomisk historia om ett statligt projekt från det tidiga 1980-talet med syfte att totaldokumentera en genomsnittlig svensk medborgares liv. Lotten föll på en tjänsteman vid Stocholms Lokaltrafik som gick med på att donera sina personliga dokument och handlingar till arkivet. Den utvalde mannen visade sig dock vara en helt annan figur än den som arkivet hade hoppats på.

  • Svenska Dagbladet
    En häpnadsväckande innehållsrik text.
  • Martin Ackerfors läser och skriver
    "Medelsvenskens arkiv" är en liten, mycket läsvärd skrift och Kastner en författare vars särpräglade stil främst består av idéer som blir finfin litteratur.
  • Sydsvenska Dagbladet
    Är också ”Medelsvenskens arkiv” en kastnersk lek? Jag känner mig inte alls säker på att jag skulle hitta det där arkivet om jag trädde in i Riksarkivets salar. Det är en skön oklarhet att bära runt på under läsningen.