background

Nyheter

Nyheter om Fabian Kastner
Häpnadsväckande innehållsrik

Häpnadsväckande innehållsrik … Vill man, så kan man läsa ”Medelsvenskens arkiv” som en elegi över 1900-talsmannen. De misslyckade kontakterna med det motsatta könet, och den i samma takt ökande misogynin, är en röd tråd i boken.

Lek med medelsvensken

Är också ”Medelsvenskens arkiv” en kastnersk lek? Jag känner mig inte alls säker på att jag skulle hitta det där arkivet om jag trädde in i Riksarkivets salar. Det är en skön oklarhet att bära runt på under läsningen.

Helt klart en pärla

Resultatet är denna märkliga lilla bok som med små, små medel lyckas porträttera en rund och fin (nåja) figur mer eller mindre från födsel till slut. En rad om något medlemskap, en annan om en insändare, en tredje om en kallelse. Det är i detaljerna och ordningen storheten ligger.

Release: Archive of the Average Swede

Please join Cabinet Magazine for “24/6”, an evening of word, image, and music organized on the occasion of the publication of Fabian Kastner’s “Archive of the Average Swede,” the latest volume in Cabinet’s “24-Hour Book” series. 

Release för Medelsvenskens arkiv

Välkomna på bokrelease och lokalinvigning! Lördagen den 18 november, mellan klockan 14:00 – 15:30, Gotlandsgatan 72, firar vi släppet av Fabian Kastners nya bok ”Medelsvenskens arkiv”.

En 24-timmarsbok

Fabian Kastners nya bok ”Archive of the Average Swede”, skriven på Bonniers Konsthall den 17-18 januari 2017, kommer inom kort att utges av Cabinet Books som den fjärde titeln i Cabinets serie ”24 Hour Books”.

Sömnlöst på Insomnia

Går det att skriva en bok på 24 timmar? Kom se Fabian Kastner göra ett försök på Bonniers konsthall! 

Favoritmannen

”Lekmannen” är en rörande, rolig och skrämmande roman som lyckas med vad Sigmund Freud, och andra som intresserat sig för Schrebers och liknande fall, gått bet på: att göra själva psykosen rättvisa i all dess plågsamma prakt.

Megamelankomik

En stark och föredömligt ambitiös bok. När den är som bäst hänger Kastners text över läsaren som ett orörligt luftskepp, som en synkron symfoni eller kanske symfonisk synkroni.

I fokus

En oupphörligen välskriven, bildad och vanvettigt skruvad roman.

Skräcken det enda beständiga

En kolmörk inifrånskildring av galenskap som får Strindbergs Inferno att likna en sällskapslek. Ann Lingebrandt recenserar Lekmannen i Norrköpings Tidningar.

Makalösa galenskaper

En vindlande resa in i de mest avancerat amorfa av hallucinationsvärldar.

Jagföreställningar

Det sätt på vilket han presenterar sitt vansinne som sanning får en att inse att mycket av det vi accepterar som sant egentligen är rätt vansinnigt. Inför de stora frågorna om livet, döden, guden och rymden är vi alla lekmän som famlar i mörkret efter svar.

Rå och nitisk ävlan

Lekmannen har inte debutromanens lekfulla elegans, utan präglas mer av rå och nitisk ävlan. Likt en paranoid utläggning, utförlig och utdragen, är den på en gång fascinerande och tröttande. Om debuten i flera avseenden var genial får Kastners roman nummer två sålunda sägas vara kongenial.

I den lysande, omätbara etern

Med både komik och ömhet befriar Kastner Schreber från fallstudiens fängelse till friheten i att få vara en litterär gestalt. En segrare om än med sin plåthink använd som avträde, över huvudet. Maria Edström recenserar Lekmannen i Kulturnytt i P1. Läs hela recensionen här.

Världen i huvudet

Kastners romanfantasi [utspelar sig] bland drömmar och visioner, själsliga spekulationer och kroppsliga aktiveter med tillhörande utsöndringar. Man kan under läsningen av alla dessa märkliga och stundom skräckinjagande bilder komma att tänka på Hieronymus Bosch. Eller möjligen William Blake.

Nervtrådar

En underhållande och fasaväckande undersökning av det psykotiska tillståndet.

Drömmar om demens och diagnoser

En sorgligt vacker hyllning till den märkliga mänskliga förmågan att skapa sammanhang och berättelser. Och till förmågan att härda ut.

Får Gökboet att likna ett spa

Inne i Kastners roman är det, milt uttryckt, inte särskilt trevligt.

Galet bra

Resultatet är så enastående och romanen så formfulländad att jag måste nypa mig i armen. Är det möjligt? … ”Lekmannen” är helt enkelt skrämmande bra.

Överallt i universum

Nu har Lekmannen börjat dyka upp lite överallt.

Anna Sjöstedts resestipendium

Svenska Akademien har beslutat tilldela Fabian Kastner Anna Sjöstedts resestipendium 2013.

Utsläppt i det vilda

Lekmannen går nu att bevaka på Adlibris och på Bokus.